Kepentingan dan Kebaikan Herba

Kepentingan dan Kebaikan Herba

Herba adalah tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk tujuan pemakanan, perubatan dan masakan. Herba datang dari bahagian tertentu tumbuhan mengatakan buah, akar, bunga, biji dan daun.

Herba boleh digunakan dalam bentuk herba kering, minyak pati, teh dan tinctures. Herba dikelaskan kepada empat jenis. Mereka Tonik, tertentu, bahasa Muluk-Muluk dan pembersih-pemimpin. Tonik adalah herba yang mempunyai keupayaan bertindak secara perlahan-lahan dalam organ badan tertentu ada dengan menyediakan rangsangan dan khasiat kepada organ tersebut. Ginseng Amerika adalah contoh terbaik Tonik. Butir adalah herba yang mesti digunakan untuk tempoh masa yang singkat dan mereka bertindak ke atas organ tertentu.

Mereka tidak boleh mengekalkan untuk kegunaan tempoh yang lebih lama. Echinacea adalah contoh terbaik untuk apa-Butir yang herba. Muluk-Muluk adalah herba yang sangat berkesan tetapi ia mestilah digunakan di bawah pengawasan perubatan. Mereka tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri tanpa pengawasan. Pembersih dan pelindung bertanggungjawab terhadap pembuangan sisa dan bahan cemar. Wanita hamil dan wanita menyusukan harus benar-benar sedar akan sifat ekstrak herba sebelum mengambil mereka.

Antara herba yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan badan yang sihat adalah alfalfa, debunga lebah, astragalus, bilberry, Cascara sagrada, sitosterol beta, klorofil, cili merah, kayu manis, Echinacea, kranberi, akar dandelion, dong quai, bawang putih, pasli, Gotu Kola, akar halia, ekstrak maca, daun zaitun, minyak zaitun, cecair goldenseal, daun Jelatang, ekstrak teh hijau, Graviola, ekstrak kunyit, gel pudina, akar valerian dan raspberry merah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar